שעות פתיחה: פתוח בשבת וכל ימות השבוע מ-9.00 עד 17.30 מלבד יום שישי
| דוא"ל: even_em@yahoo.com

אדריכלות ירוקה

למרות חשיבותו, ולמרות ההתפתחויות הגדולות בתחום בשנים האחרונות, נושא האדריכלות הירוקה והבניה הירוקה עדיין נמצאים בחיתולים בישראל.

למרות זאת, ישנם כבר היום משרדי אדריכלים שיודעים ליישם מקצת מהשיטות לבניה ירוקה – גם בבניה פרטית.

חשוב לדעת שבניה ירוקה, ידידותית לסביבה וחסכונית באנרגיה ובמשאבים עלולה לייקר את הפרוייקט הבניה שלכם בטווח הקצר, אבל להשתלם מאוד – גם כלכלית – בטווח הארוך. על רקע האמריה הזו, בואו ונבחן את תפקידו של האדריכל בנושא הבניה הירוקה ובאילו תחומים רצוי שהוא יתמצא.

אדריכלות ירוקה היא אדריכלות שמחפשת לצמצם ככל האפשר את הנזק הסביבתי וההשפעה על הסביבה שישנה למבנה כלשהו. האדריכלות הירוקה עושה זאת ומשיגה זאת תוך שימוש יעיל בחומרים, באנרגיה ובטכנולוגיות בניה. תכנון אדריכלי ירוק גם משאיר מינימום של 'חתימה' – footprint – על השטח בתום הבניה. "אדריכלות ירוקה משתמשת בגישה מודעת לשימוש באנרגיה ולשמירה על הסביבה בתכנון הסביבה הבנויה." (המכון לטכנולוגיה של אירלנד).

זוהי הגישה המודרנית בבסיסה של אדריכלות ירוקה כיום, כשמטרת האדריכל היא לא רק לתכנון ולבנות מבנה יעיל מבחינה אנרגטית, אלא גם לאפשר לדורות הבאים לנצל את ההזדמנויות שיתאפשרו לו בעתיד. מה זה אומר? זה אומר, שהאדריכל חייב לתכנן את הבניין כך, שניתן יהיה לשלב בו בקלות מערכות שונות בעתיד, להחליף בקלות רכיבים וחלקים ולמחזר את כל מה שנאלצים להחליף. חישבו למשל עד כמה קשה להפריד בין מרכיביה של פסולת בניין כיום.

הנקודות שאדריכלות ירוקה מדגישה הן בין השאר אלה:

  1. שימוש בר-קיימא באנרגיה
    האדריכל יתכנן שילוב ושימוש באמצעי בידוד, מערכות חימום, אוורור וקרור יעילות. אדריכל של אדריכלות ירוקה ישלב למשל גג רעפים בעל שכבת אורור ובידוד אוויר, עם מאווררי חום. במידה וניתן, ישלב האדריכל פאנלים סולריים ומערכות סולאריות לחימום מים, משאבות חום ואפילו טורבינות רוח ביתיות. אמצעים אלה לא יהיו בהכרח זולים בטווח הקצר, אבל עשויים להוכיח את עצמם בטווח הארוך.
  2. בניה בחומרים בני-קיימא
    שימוש בחומרי בניה ממוחזרים – רעפים מפסולת, למשל, במקום רעפי חרס או פלדה. שימוש בעץ ממוחזר ובפסולת בדים בגגות: המודעות של האדריכל ה'ירוק' אמורה להיות גבוהה יותר לחומרים אלה, מאשר אדריכל רגיל.
  3. ניהול אשפה
    זהו אולי התחום הקשה ביותר ליישום בישראל, נכון ל- 2014. כבר שנים שמדברים כאן על מערכות לניצול מים אפורים למשל, או על מערכות ביתיות שיאפשרו להפריד בין פסולת רטובה ויבשה. אדריכל בעל ראיה ירוקה, עתידית, יתכנן את המבנה כך שניתן יהיה לשלב בו מערכות מים אפורים בעתיד.
  4. מיקום המבנה
    אולי הנקודה הבסיסית ביותר בתכנון אדריכלי: מיקום המבנה על השטח ותכנון אדריכלי של פתחים ומבואות, הצללות ועוד; הכל, כדי לחסוך באנרגיה וכדי להשאיר חתימה קטנה ככל האפשר על הסביבה.

אדריכלות ירוקה

צור קשר
  
עיצוב אתר: Studio Erez  |  בניית אתרים: SEO-Media  |  שיווק באינטרנט: SEO-C