אינדקס שיטות עיבוד באבן
זמן רב מושקע בבחירת האבן הנכונה, זו שתענה על הדרישות העיצוביות והאסתטיות שלנו לצד התאמת האבן לשימוש ולמבנה הרלבנטי.
לעיבוד האבן, סיתותה ומרקמה משום מה מיחסים פחות חשיבות. אולם דווקא שיטת העיבוד יכולה לפעמים לשנות את מראה האבן כמעט לחלוטין או לשוות לה מראה ייחודי.
לא כל שיטת עיבוד מתאימה לכל סוג אבן, מאידך יש אבנים נוחות לעיבוד כך שניתן לטפל בהן ולסתתן בכל צורה אפשרית. כך ניתן להגיע לאבנים שנראות שונות לחלוטין אף עלי פי שזו אותה אבן בדיוק, רק בזכות העיבוד השונה. למשל שיטת עיבוד גסה לעומת ליטוש.
כדי לדעת מה שיטת העיבוד האהובה עליכם ולאיזה אבנים היא מתאימה לפני תחילת שיפוצים לביתכם, ריכזנו לפניכם מפתח שיטות עיבוד נפוצות באבן:
התזת חול – יצירת חספוס עדין ביותר על פני האבן, על ידי שימוש בהתזת חול מצינור אוויר העובר מעל פני האבן בעוצמה ומלטש אותה, בעצם חיקוי למה שקורה בטבע בעקבות רוחות וזמן.
מטבה – חירור או חיספוס פני האבן בעזרת אקדח אוויר. יוצר תחושה של סיתות ידני.
שמשם – עיבוד שמזכיר את מראה ה- מטבה אולם גס יותר. נעשה בעדינות בעזרת איזמל ופטיש.
בדיוק כפי שנהגו לעשות בעבר לפני עידן התיעוש.
תלטיש – עיבוד גס של פני האבן, בדיוק באותו אופן כמו השמשם אך חריצה יותר לעומק ובמרווחים גדולים יותר.
תובזה – יישור השוליים סביב האריח והשארת פני האבן במרכז כפי שהם באפן טבעי. שיטה שמתאימה כמעט לכל סוגי האבן. ניתן לשנות את רוחב השוליים ואת גובה ה"בטן" לפי דרישה.
חומצה – חושפים את השכבה הפנימית באבן, על ידי שפיכת חומצה שמאכלת את פני האבן וחושפת את השכבה שמתחת. אין כאן הסרה מלאה של שכבת האבן החיצונית אלא "גירוד" קל של פני הסלע.
חומצה ומברשת – שופכים על פני האבן חומצה, ובעזרת מברשת קשה במיוחד משפשים חזק. באופן כזה נחשפת האבן על המשקעים ממנה היא מורכבת. התוצאה חשיפה מלאה יותר, בולטת וגסה מעט יותר מאשר רק שימוש בחומצה .
הברשה – שימוש במברשת קשה הנעה במהירות כל פני האבן, כמו בשיטה של חומצה ומברשת אך ללא החומצה. מתקבל מראה של חספוס עדין מאוד ואחיד מעל גבי האבן.
ביקוע – ישנן אבנים שלא ניתן לעבד אותן אלא בדרך של ביקוע (למשל אבני צפחה ). לפי שיטה זו לא מנסרים את האבן או חותכים אותה, אלא יוצרים חתך קטן ואז מבקעים את האבן. בשיטה זו פני האבן נחשפים במלואם בצורה מאוד טבעית, ללא מגע יד אדם, ביקוע באבן הוא לפי העורקים והמבנה של האבן עצמה נוצר מאליו. לכן הרבה פעמים בשיטה זו מתקבלות אבנים בעלות מראה מגוון. כמו כן, ניתן לבצע גם ניסור בטון במגוון מקומות בארץ.
טרמבלד – שיטה להחלקת פני האבן המחקה את אופן החלקת פני אבן בטבע על ידי חיכוך של אבנים זו בזו בנהר. מכניסים את האבן לתוך מיכל גדול מלא מים וחלוקי נחל, מרעידים את המיכל כך שהוא רוטט וחלוקי הנחל והמים מחליקים על פני האבן. מתקבל מראה של אבן חלקה אך טבעית ולא מסותת או מעובדת.
ליטוש – שיטת ליטוש קלאסית לעיבוד אבן. תוצאותיה תלויות ברמת הליטוש. ליטוש קל יוצר מראה אחיד לפני האבן אך מחוספס, ככל שזמן הליטוש יארך האבן תהפך חלקה לגמרי אך בעלת גימור מט. ככל שנמשיך ללטש את האבן היא תקבל מראה מבריק יותר ויותר.
סגנון עתיק – שיטת עיבוד המתאימה אך ורק לריצוף. בעזרת מברשת קשיחה ושמן עוברים על פני האבן. מגלים את פני האבן שמתחת למעטה החיצוני ובתוך השקעים והעורקים הנחשפים האבן מתמלא בשמן ומתקבל מראה "בלדי" עתיק – כפרי. כדי לחזק את המראה המיושן חותכים את המרצפות באופן לא שווה ואחיד ובצורה גלית ולא ישרה כנהוג. כך מתקבל כל אריח ייחודי.
מתורבת טבעי – שיטה המשמשת למגוון סוגי אבן. חותכים את האבן לפרוסות דקות ומלבניות, מציבים אותן יחד ויוצרים פלטות שלמות המורכבות מפרוסות אבן. שיטה זו לא מבוצעת בארץ, ואנו מייבאים ישירות את הפלטות המוכנות.
פסיפס – משטחים מוכנים המורכבים משיבוץ של אבנים קטנות בצבעים שונים או חלוקי נחל, ניתן ליצור פספס בעל רווחים עם חלוקי נחל. מתאים בעיקר כאפקט עיצובי.
אפוקסי – אפקט בעל ארבעה מימדים. חומר גמיש, פולימרי אשר מתקשה והופך אטום וחזק.
החומר שקוף, ולכן ניתן לשקע בו אבנים וחלוקי נחל. מאחר וזהו חומר נוח לעיבוד ומזיגה מחד ומתקשה מהר מאידך. לאחר התקשותו הופך עמיד ביותר. ניתן ליצוק אותו לתבנית ולקבל לא רק משטחים אלא גם צורות ובהן כיורים וכו'.
החומר המתקבל חזק במיוחד ועמיד בפני חום.
האפוקסי עמיד בהרבה מהקרמיקה או הזכוכית ובעל עמידות מכנית גבוה. יתרון נוסף, החומר בר תיקון מקומי, כלומר שלא כמו בשיש או בקרמיקה שכשזו נסדקת יש להחליף את המשטח כולו, אפוקסי ניתן לתקן באופן מקומי בלי להחליף את החלק אלא רק ליצוק עליו אפוקסי ולהחליק בפוליש וניתן להשתמש בו גם עבור בניית ספא וחדרי אמבטיה חדשניים.
האפקט החזק ביותר שנוצר משיטת עיבוד זו הוא אלמנט ההפתעה, מאחר ומדובר בארבעה מימדים בנוסף לאורך, גובה ורוחב כפי שיש לכל מוצר אחר, השימוש באפוקסי מעניק גם מימד חדש של עומק. מאחר והחומר שקוף ניתן להביט פנימה. ניתן להפתיע ולשלב אבנים שונות בתוך היציקה. ניתן ליצור משטח חצי שקוף בשילוב אבנים וחלוקי נחל וליצור תאורה מתחת כך שאפקט העומק מקבל מימד דרמטי יותר או בשילוב עם פרקטים.
מאחר והאפוקסי הוא אנטי בקטריאלי לחלוטין, הוא מומלץ במיוחד לכיורים, אמבטיות וחיפוי חדרי אמבטיה.
החסרון הבולט שלו הינו היותו חריץ, ולכן לא מומלץ להשתמש בו כמשטח עבודה במטבח.
ניתן ליצור משטח בכל גודל, כדי להשתמש באפוקסי לריצוף יש ליצוק אותו על פני רצפה או משטח קיים.
קילוף – שימוש רק בקליפה החיצונית של הסלע. מקלפים את פני הסלע הטבעי, מקבלים שכבה דקה של הסלע אך במראה הסלע. משמש בעיקר להדבקה על פני משטחים וגדרות. כמובן שניתן לשלב עבודות גבס עם עבודת השיש בכדי לייצר אפקטים בבניה.
להתרשמות ממגוון השימושים והעיבודים באבן טבעית.