בזלת היא סלע הנוצר כתוצאה מהתפרצות געשית והתקררות מהירה של לבה. המונח "בזלת" הוא עתיק ביותר ומקורו, כפי הנראה, בביטוי אתיופי שמשמעותו "אבן שחורה". מבחינת איכויותיה, הבזלת היא סלע שחור וקשה מאוד. בשל נוקשותה, משמשת הבזלת לבניית כבישים ובעבר הייתה נפוצה אף בבנייה מקומית בארץ באזור הגליל. בשל המראה הייחודי שלה ותכונותיה האחרות, חזרה אבן הבזלת לאופנה בשנים האחרונות והיא משמשת היום לחיפוי של קירות חיצוניים ופנימיים, לעיצוב ואף לריצוף.
אבן בזלת לחיפוי – קצת רקע
מקורה של אבן הבזלת הוא, כאמור, בתהליכי התקררות מהירים של לבה והיא מאופיינת בנוקשות. מבחינת המבנה הגבישי, בזלת בנויה מגבישים המשובצים בתוך מבנה של מגרגרים זעירים. כתוצאה מהילכדות גזים בלבה במהלך התפרצות געשית, התכה והתגבשות הסלע, השכבה העליונה של הבזלת היא נקבובית מאוד. בהתאם לכך, נראה מרקמו של הסלע כספוגי. כמו כן, בחללים הנוצרים בסלע בזלת פעמים רבות נלכדים גבישי מינראלים שונים, כדוגמת: קוורץ, קלציט וזאוליטים, המשפיעים על תכונותיו. צבעה של אבן בזלת מושפע מההרכב ומכמויות המינראלים הלכודים בה, ונע בין שחור כהה לשחור ירקרק מעט. אבני בזלת נפוצות במקומות שונים בעולם, כדוגמת: רמת קולומביה בוושינגטון, באורגון, ברמת דקן בהודו ובצפון אירלנד. גם בארץ נפוצות אבני בזלת בעיקר ברמת הגולן, בכרמל, במכתש רמון וגם בגליל המערבי. בהתאם לכך, באזור העיר טבריה ניתן לראות בתים רבים שעוצבו בעבר תוך שימוש באבני בזלת.
אבן בזלת לחיפוי – שילוב של עוצמה ויופי
מבחינת עיצוב וחיפוי קירות, נחשבת אבן בזלת לחומר גלם דומיננטי ובעל נוכחות. שכן, צבעה של הבזלת הוא, כאמור, כהה מאוד והיא בעלת טקסטורה טבעית נוקשה. נוקשותה של הבזלת מקשה על תהליך עיבודה מחד ומאפשרת לשמור על מראה טבעי מאוד מאידך. אבני בזלת הן לרוב גם גדולות ביחס לאבנים מעובדות אחרות. בהתאם לכך, יוצרות אבני בזלת מראה רציני מאוד, חמים וכבד. מסיבה זו, נהוג להשתמש באבני בזלת גם לעיצוב מצבות של אנשים אהובים שהלכו לעולמם או לעיצוב אנדרטאות מרשימות. שימוש נפוץ נוסף של אבני בזלת מבחינת העיצוב ומבחינה אדריכלית הוא לחיפוי קירות. בהקשר זה, נוקשותה של אבן בזלת וכובדה היחסי משפיעים באופן ישיר על מלאכת החיפוי, וכדי שהתוצאה תהיה מושלמת, הן מבחינת המראה והן מבחינה פונקציונלית, חשוב לשמור על כמה כללים; את משטחי החיפוי יש להכין להדבקה ולנקות היטב מחול, מאבק או מכל חומר אחר העלול לפגום בתוצאות. כמו כן, ניקוי יסודי שכזה ימנע בהמשך חדירה של נוזלים או חומרים אחרים לחללים שנוצרו בין מרווחי משטח החיפוי ובין אבני הבזלת. לאחר מכן, חשוב מאוד להדביק אבני בזלת היטב במטרה למנוע את נפילתן בהמשך כתוצאה מבליה או מפגעי מזג אוויר.